Een deskundig oog voor de ogen van al uw dieren

De Universitaire Diergeneeskundige Kliniek van Luik biedt een multidisciplinaire oogheelkundige dienst aan, wat betekent dat zij alle diersoorten kan behandelen: honden, katten, paarden, konijnen, NAC, herkauwers, enz.

Dankzij zijn faciliteiten en zijn ultramodern diagnostisch en chirurgisch materiaal kan het team oogheelkunde een volledige dienstverlening aanbieden aan al uw dieren.

Om de ogen van uw huisdier te onderzoeken, zullen de dierenartsen gebruik maken van een spleetlamp, directe en indirecte oftalmoscopen, een tonometer (rebound of applanatie), maar ook andere meer geavanceerde diagnostische technieken zoals gonioscopie, echografie en electroretinografie.

Aangeboden diensten

De afdeling oogheelkunde behandelt alle oogziekten van uw dieren. Sommige ziekten moeten operatief behandeld worden. Uw patiënt wordt dus verzorgd door de afdeling anesthesie. De oogartsen zullen de operatie uitvoeren met behulp van een vergrootglas of een operatiemicroscoop. Voor sommige van deze operaties is ook meer specifieke apparatuur nodig, zoals een laser of een phacoemulsificatie-apparaat voor respectievelijk glaucoom- of cataractchirurgie.

Het oftalmologisch onderzoek kan ook worden gebruikt om erfelijke afwijkingen bij honden of katten op te sporen, met het oog op het fokken van uw huisdier. Het kan ook worden uitgevoerd op paarden tijdens een aankoopbezoek.

Naast hun klinische werkzaamheden zijn oogartsen verantwoordelijk voor de opleiding van studenten, toekomstige Europese specialisten en dierenartsen (door middel van conferenties of de publicatie van wetenschappelijke artikelen). Daarom heeft de kliniek onlangs geïnvesteerd in een operatiemicroscoop met beeldschermen en een tweede lens, en is de consultatieapparatuur uitgerust met camera's.

Het laatste aspect van de activiteiten van onze afdeling oogheelkunde is natuurlijk het klinisch onderzoek. Dit stelt ons in staat de kennis en vaardigheden van de oogartsen te verbeteren en zo de kwaliteit en het niveau van de zorg die wij onze dieren kunnen bieden, te verhogen.

Algemene organisatie van de dienst en het maken van afspraken

Consulten zijn alleen op afspraak van maandag tot vrijdag:

Voor de consultatie wordt uw huisdier verzorgd door een student en/of een stagiair en wordt het onderzocht door een resident en/of een specialist. Aan het eind van dit onderzoek zal u een diagnose, de verschillende therapeutische mogelijkheden en hun prognose worden medegedeeld. Behalve in uitzonderlijke gevallen (bv. spoedgevallen) zal uw huisdier niet op dezelfde dag als de consultatie worden geopereerd indien een chirurgische behandeling noodzakelijk is.

U krijgt een afspraak aangeboden in de komende dagen of weken en u krijgt een schatting van de kosten van de behandeling.

 

Voor huisdieren en NAC's:

Om een afspraak te maken, kunt u contact opnemen met het secretariaat op 04/366 42 00. Een consult duurt ongeveer 30 minuten, maar het kan langer duren als er extra onderzoeken nodig zijn (bijvoorbeeld als de pupillen van uw huisdier verwijd moeten worden).

 

Voor paarden:

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het secretariaat op 04/366 41 03. Een consult duurt ongeveer 60 minuten, maar het kan langer duren als er aanvullende onderzoeken nodig zijn (bijvoorbeeld als er een echografie nodig is).

 

Noodgevallen:

Er is een wachtdienst opgezet om dringende gevallen te onderzoeken en te behandelen, 's avonds en in het weekend. Alvorens naar de Universiteitskliniek te komen, nodigen wij u uit contact op te nemen met de wachtdienst (kleine dieren/paarden), die samen met u telefonisch de ernst van de door u waargenomen verschijnselen zal beoordelen en u zal zeggen wanneer u moet komen.

Bij aankomst wordt uw huisdier verzorgd door een laatstejaars student en een coassistent die uw huisdier zullen beoordelen en een behandeling zullen starten om het oog te stabiliseren. Een specialist of coassistent zal uw huisdier dan beoordelen.

Het is beter niet binnen te komen zonder afspraak of zonder contact op te nemen met een van de medewerkers van de kliniek, zelfs in geval van nood. Dit is om ervoor te zorgen dat we beschikbaar zijn om u te zien bij uw aankomst.

Heeft u nog vragen? Misschien hebben we het antwoord hier al.

Vaak uitgevoerde procedures 

  • Cataractchirurgie, door facoemulsificatie met implantatie van kunstlenzen
  • Lens extractie operatie voor anterior dislocatie
  • Chirurgie van het hoornvlies: hoornvliestransplantaties, hoornvlies-conjunctivale transplantaties, synthetische of diepgevroren hoornvliestransplantaties, scheur-/perforatiehechtingen, keratectomieën, keratotomieën, thermokeratoplastieën...
  • Technieken voor het begraven van de accessoire lacrimale of nictiterende klier bij dislocatie en andere derde ooglidchirurgie
  • Plaatsing van cyclosporine A-implantaten voor de behandeling van terugkerende uveïtis bij paarden (suprachoroïdale implantaten) of immuungemedieerde keratitis (subconjunctivale implantaten)
  • Ooglidchirurgie: verwijdering van tumoren (cryochirurgie of chirurgie), herstel van rijtwonden, correctie van positieafwijkingen (entropion, ectropion,...), plaatselijke chemotherapie van bepaalde tumoren
  • Chirurgie van abnormaal ingeplante wimpers
  • reconstructieve perioculaire en palpebrale huidchirurgie (in geval van trauma, brandwonden of verwijdering van grote tumoren)
  • Laser-glaucoomchirurgie (transclerale cyclophotocoagulatie)
  • Enucleatie met of zonder intraorbitale prothese of intrasclerale prothese
  • Transpositie van het kanaal van Stenon voor de behandeling van traaninsufficiëntie
  • Chirurgie van het lacrimale uitscheidingsapparaat
  • Afnemen van intraroculaire vloeistoffen (kamervocht en glasvocht) voor diagnostische doeleinden

Ons team

Specialisten in diergeneeskundige oogheelkunde (Diploma ECVO)

portraitCVU-Monclin-Sebastien-IMG 3627

Sauvage Aurelie 5 cm

Dr Sébastien MONCLIN Dr Aurélie SAUVAGE

 

Deel deze pagina